Taman EKO Rimba Kuala Lumpur 2.2 : Hutan Simpan Bukit Nenas

Hi guys,

Berehat hujung minggu memang best. Tapi, kalau tak keluarkan peluh, badan rasa lemau je jadinya. So, kot korang yang berada di KL ni, tak tau mana nak pergi hujung minggu,apa kata ajak sesape sekali beriadah kat Taman EKO Rimba KL ni. 

  • Boleh taip kt Google Maps / Waze direct akan bawa kesini
  • Terletak sebelah dengan Menara KL. 
  • FREE Entrance Fee tapi parking kena bayar RM6.
  • Dibuka dari 7am -7pm

      Huh, KL, malas lah jam… ” rasanya, dah kali kedua dah saya datang, tak jam pun area sini, mungkin sebab orang ramai assume akan jam so takde lah yang lalu. Sebab tu Taman EKO Rimba ni tersangatlah kurang pengunjungnya. Ya, betul, hampir macam dilupakan. Tapi rasanya, mungkin kalau up kan semula tempat ni, jadi hotspot juga rasanya. 

      “Tapi, kalau kami pengguna public transport ni mesti susah atau jauh nak kesana, mesti nak kena ade kereta juga…“. Untuk persoalan ni, ha ha, saya dah berjaya jumpa 3 pilihan mudah untuk pengguna public transport seperti saya untuk kesana. Jangan risau! Option yang ada:

      1. Turun LRT Dang Wangi > Lintas jalan raya > Ikut laluan ke kanan > Akan lalu bawah jejambat warna warni, kedepan sedikit toleh kiri, ada laluan berpagar yang dibuka sampai jam 8pm kecuali Ahad > ikut laluan tu sampai depan sekolah > ikut kiri> terus ke kanan simpang > sampai hujung, ikut kiri > terus sahaja lagi 5meter akan sampai entrance disebelah kiri korang. 
      2. Turun Monorel Bukit Nenas > susur kiri menghala ke Shangri-la Hotel (korang mesti disebelah jalan bertentang dengan Hard Rock Cafe) > susur menghala ke Menara KL> naik keatas terus di kawasan parking, akan nampak belah kiri ade pintu gerbang Taman EKO Rimba KL. (laluan ni, korang tak kan lalu kat entrance) 
      3. Sama seperti no#2 , tapi, disimpang nak menghala ke Menara KL, instead of turn right, korang terus sahaja > Sampai simpang > Susur ke kanan lagi kira-kira 200m untuk nampak Main Entrance. 

      “Ada ternampak orang post kt Fb pasal ni bulan Mei lepas, tapi apa attraction sebenar yang ada kat sana? “ I would say, don’t expecting too much just bayangkan lebih kurang sama macam hutan rekreasi lain cuma dalam versi berlainan. Antara tarikannya:

      • Canopy Walk yang panjang dan cantik. 
      • Jambatan Gantung Merah.
      • Denai Suboh, Denai Meranang, Denai Buluh. 
      • Jogging trail.
      • Taman Rempah (biasa² je)
      • Free Water Cooler (attraction juga ni, paling laris) 

        Untuk lebih detail, saya dah siapkan 2 video untuk tatapan korang. Selamat menonton 

        https://youtu.be/V_mXhEccEKM

        &

        https://youtu.be/XJN1LnCzHX0

        Further detail, you may drop your comment and suggestion. 

        Selamat Beriadah guys

        Advertisements

        8 thoughts on “Taman EKO Rimba Kuala Lumpur 2.2 : Hutan Simpan Bukit Nenas

        Leave a Reply

        Fill in your details below or click an icon to log in:

        WordPress.com Logo

        You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

        Twitter picture

        You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

        Facebook photo

        You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

        Google+ photo

        You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

        Connecting to %s