Lata Misteri,KKB 4.0

“Tempat yang Sama, Memori Berbeza”

Assalamualaikum WBT

Greetings to all reader

18.12.2016, Ahad – Hari ni, memang dah plan nak repeat Lata Misteri lagi. My Collegemate – Bro Syafiq yang dah request seminggu awal, dia antara Pro-Hiker yang ala-ala low-profile tapi memang tak lah low-profilenya. Beliau antara yang NDV respect sebab banyak pengalaman bercamping, trekking, hiking, dan lelain yang dia share kat kami. *Cehhh formal lah pula* kalau korang tengok je dia, memang boleh nampak betapa bersedianya untuk ke Lata Misteri ni. 

Ber-tentative-kan yang sama, cuma, kali ni kami akan bergerak masuk awal. 

7am – NDV bersama dengan Abg Adam, Abg Wan dan anaknya; Along, bergerak awal dari rumah Abg Adam di Rawang untuk keluar breakfast sesiap, dan set point untuk jumpa dengan Bro Syafiq di Empangan Kuala Kubu Baru. 

8.14am – Syafiq dan Hairi yang dah siap sedia, dan kami memulakan perjalanan kami. Nampak ramai juga yang dah start trekking. Kemana arah mereka, entah lah agaknya. 

Tu tu tu…nampak tak kat belakang tu… 

Sepanjang trek, memang berlopak, berlecak, dan kami berhenti menarik nafas ada lah dalam 3-4kali juga dibuatnya. 

Terus dan terus… Sejam Kemudian… 

9.16am – kami tiba di Lata Misteri. Pelik?! Tadi semasa dah nak sampai, bau macam orang bakar bahan makanan. NDV memang sure ada bau makanan, sebab tu ingatkan dah ada orang kat Lata Misteri tu…tetapi… Tak ada!

Ahhh biarkan jangan kata apa. 

Kami pun me-landing-kan diri kat tapak yang biasa. Light-and-easy semua. 

Pukul 11am kami naik ke tingkat atas untuk ke Air Terjun besar. 

Ok jap, kebulur kot, lapar ni. Bro Syafiq offer untuk masak untuk kami. I was like, WHAT?! memang surprise ni. 

Bro Syafiq buat Air Teh O panas, lepas tu masak Maggi Kari, lepas tu masak Kari Ayam dalam tin pula. Perghhh memang heavan rasanya. 

Masih ada banyak masa lagi. Bila dah kenyang, semua dok sambung lagi mandi. Kali ni bertiruk lah depa…

Pukul 1pm, kami berangkat pulang. Sejam genap, dan kami tiba di tapak parking. Kami nak sambung makan tengah hari pula lepas ni. 

Fakta Menarik Kali Ni :

  1. Abang Wan seorang sahaja yang tak seberapa nak mandi, katanya terlampau sejuk. 
  2. Abang Adam tampil buat kali kedua, dan lebih bersemangat daripada kiteorang. 
  3. Hairi, nampak macam pendiam, tapi bab tiruk dia nombor 1.
  4. Syafiq, selepas 7tahun,NDV terjumpa dia di Instagram, dan impressed sebab dia rupanya lebih lama dalam aktiviti outdoor. Jangan kan kata bukit, gunung pun dah didaki. Berkebolehan menyediakan makanan ala-ala cafe dalam hutan. Banyak lagi nak kata, ringkasnya – serba boleh!

    Jom ke YouTube – Nawi Da Vinci untuk tengok full video bertiruk kali ni.

    >>> https://youtu.be/rxpyABIsuTo <<<

    Haaa NDV nak sambung menenangkan diri disebalik deruan air terjun, kicauan burung, kedinginan dan kehijauan hutan…

    Semoga berjumpa lagi di episod akan datang. Lata Misteri Repeat?! Maybe… 
    Salam… 

    Advertisements

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s